Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Iranska valutan kollapsar

Iranska regeringen sammanträder. Wikipedia. kredit.:Mahmood Hosseini
Iranska regeringen sammanträder. Wikipedia. kredit.:Mahmood Hosseini
Publicerad av
Markku Björkman - 13 apr 2018

Den iranska valutan har fallit till historiskt låga nivåer under den ekonomiska och politiska osäkerheten som nu råder i landet, skriver CNBC.

Det har inneburit att valutaväxlare har tvingats att stänga för att undvika långa och kaotiska köer, när folk rusar till bankerna för att växla till dollar.

Rial har förlorat en tredjedel av sitt värde enbart i år och en dollar kostar nu 60 000 rial. För fem år sedan, när president Hassan Rouhani regerade fick iranierna ut 36.000 rial för en dollar. 

Devalvering av valutan har varit ett närmast konstant inslag i landet sedan den iranska revolutionen 1979. 

Irans valutakrisen förväntas påverka även oljepriserna globalt. Iran är den tredje största oljeproducenten inom oljekartellen Opec. Landet har världens näst största reserver av naturgas. 

För att lugna ner den växande paniken meddelade iranska myndigheterna i veckan att de kommer att fastställa den officiella växelkursen på 42 000 rial per dollar och därmed motsätta sig förändringarna i marknaden.

Iranier köar överallt för att växla till dollar, medan myndigheterna hotar att fängsla dem för svarthandel. Regeringen hotar med hårda straff, inklusive fängelse, alla de som försöker byta till en annan kurs.

- Åtgärden kommer att återställa ordningen för tillfället, säger forskaren Henry Rome, från konsultföretaget Eurasia Group.

- Reviderade finansiella riktlinjer, kombinerat med nya restriktioner för utländsk valutainnehav, kommer troligen att förhindra ett fullständigt ekonomiskt sammanbrott inom den närmaste tiden, enligt CNBC.

 

Annons

Annons

Annons