Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

MIT vill bygga fusionskraftverk inom 15 år

En visuell bild av MIT:s framtida tokamakexperiment. Foto: MiT
En visuell bild av MIT:s framtida tokamakexperiment. Foto: MiT
Publicerad av
Markku Björkman - 14 mar 2018

Massachusetts Institute of Technology, också känt som MIT, är ett privatägt universitet och forskningsinstitut beläget i Cambridge i amerikanska delstaten Massachusetts.

Institutionen ligger i närheten av Harvard University, som också är beläget i Cambridge. MIT:s Plasma Science and Fusion Center meddelade nyligen att MIT också planerar att förverkliga visionen om fusionen, som källa till obegränsad, säker och koldioxidfri energi.

- Fusionsanläggningen ska utvecklas av ett nybildat företag, Commonwealth Fusion Systems (CFS), berättar Zach Hartwig, en biträdande professor i kärnvetenskap och teknik, för tidningen MIT News.

Detta nya företag kommer att samarbeta med MIT: s plasmafusion och Science Center (PSFC). Samarbetet har redan ett namn, Sparc-projektet. Frågan uppstår dock, varför behövs det ett nytt samarbetsinitiativ för att främja ett ytterligare fusionsenergiprojekt? Forskning och utveckling av kärnfusionsteknik pågår för fullt runt om i världen.

Det mest renommerade projektet är kanske ITER, ett stort och mycket dyrt internationellt samarbete, där en experimentreaktor byggs i Frankrike. Sparc-projektet ska enligt Zach Hartwig designas för att ge en femtedel av den fusionskraft ITER siktar på att uppnå, men det i en kammare som är 65 gånger mindre (ITER -reaktorn mäter 19,4 meter i diameter och är över 11 meter hög).

MIT kallar det den ”ultimata fördelen” med ståltejpsmagneterna. Både tid och kostnader reduceras, liksom den organisatoriska komplexitet som krävs för att bygga energienheter för nettofusion. Zach Hartwig tror att ett fungerande fusionskraftverk ska kunna bli färdigt inom 15 år.

– Parternas samarbete skulle kunna resultera i ett nytt fusionskraftverk, med omkring två gånger Sparcs diameter och kapabel att producera kommersiellt gångbar nettofusionskraft, som sedan kan ta steget mot en slutlig design och konstruktion.

-Det skulle bli världens första fusionskraftverk med en kapacitet på 200 megawatt av elektricitet, säger Hartwig till MIT- News utsände.

Källa: MIT News

 

 

Annons

Annons

Annons