Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

”Kärnkraftverket Hanhikivi 1 blir färdigt inom projektets tidsram”

Illustration av Fennovoimas planerade Hanhikivi 1 kraftverk i norra Finland. Foto, kredit: Fennovoima
Illustration av Fennovoimas planerade Hanhikivi 1 kraftverk i norra Finland. Foto, kredit: Fennovoima
Publicerad av
Markku Björkman - 22 mar 2018

- EU-sanktioner mot Ryssland medför ingen risk för kärnkraftsprojektet och de kommer inte att påverka Hanhikivi-1-projektets tidsram heller. I dagens läge finns inga tecken på att sanktionerna skulle kunna påverka budgeten, meddelar Rosatom i ett färskt pressmeddelande.

Rosatom tror starkt på att kärnkraftverket Hanhikivi kan färdigställas 2024 som planerat. Företaget förbinder sig att ta itu med eventuella varierande omständigheter, om sådana skulle uppstå, och kommer att anpassa sig därefter.

Rosatom hänvisar till att projektets upphovsman såg sig vara motiverad för att införa flera förhandsgodkända kompenserande detaljer i byggschemat som gör det möjligt att starta energiproduktionen i anläggningen i enlighet med den ursprungliga planen.

EU-sanktioner kommer inte att påverka Hanhikivi-1-projektets tidsram. Enligt Rosatom finns ingen av de berörda personerna på sanktionslistan. Det finns för närvarande inga tecken på att projektet kommer att överstiga budgeten heller, meddelar Rosatom.

Kärnkraftsprojektets beräknade totala kostnader som förväntas ligga mellan 6,5 och7 miljarder euro, omfattar bygget av en NPP-anläggning, dess finansierings- och driftskostnader för Fennovoimas projektbolag med mera.

En viktig milstolpe för året 2018 blir reaktortryckskärlets (RPV) start, som är planerad för tredje kvartalet. Rosatom räknar också med att i år kunna slutföra projektdokumentationen och leverera ansökan om bygglicens till Finlands Strålsäkerhetsmyndighet, STUK.

Källa: Rosatom

 

Annons

Annons

Annons