Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Drönare kartlägger skadorna och strålningen i Fukushima-verket

RISER navigerar med hjälp av ett eget internt - kollisionsundvikande- program även i trånga och strålningsintensiva utrymmen. Foto: NDA
RISER navigerar med hjälp av ett eget internt - kollisionsundvikande- program även i trånga och strålningsintensiva utrymmen. Foto: NDA
Publicerad av
Markku Björkman - 01 mar 2018

En ny liten drönare ska sättas in för att mäta strålningsnivåerna vid de skadade reaktorerna vid Japans kärnkraftverk i Fukushima Daiichi. Den av ett brittiskt företag utvecklade drönaren, RISER - med tilläggs beteckningen, Remote Intelligence Survey Equipment for Radiation - har redan använts framgångsrikt vid kärnkraftverket Sellafield i England.

RISER-drönaren använder lasrar för att själv kunna navigera djupt inne i farliga anläggningar där GPS-signalerna inte når fram. RISER kombinerar två separata delar av teknik: drönaren och strålningskartläggningsprogrammet. Drönaren har utvecklat med hjälp av forsknings- och utvecklingspengar som beviljades nyligen av Nuclear Decommissioning Authority (NDA) och icke-regeringsorganisationen, Innovate UK.

Cockermouth, ett Cumbria-baserat databehandlings- och elektronikteknikföretag utvecklade dessutom ett N-Visage-projekt för strålningsprogrammering redan i början av 2009 för 70 000 dollar från NDA: s FoU-portfölj.

Tre år senare tog NDA kontakt med andra statliga organisationer i syfte att investera ytterligare medel i ett brett spektrum av innovativa kärnkraftprojekt. Detta ledde till samarbetet mellan Createc och Bedford-baserade flygsystemsspecialister hos Blue Bear Systems Research. Det var detta samarbete som ledde till RISER.

Drönaren är mindre än en meter i diameter och navigerar med ett eget internt "kollisionsundvikande" program. Drönaren går att manövrera exakt inom komplexa industriområden, data överförs till en digital karta och förorenade områden och strålningsnivåerna visas tydligt och markeras omedelbart, säger utvecklarna.

RISER-dronen som genomgår försök på Sellafield (Bild: NDA)

Annons

Annons

Annons