Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 18 2018
Senaste Nytt

"Elbilar fungerar också i kyla"

Jämfört med många bensindrivna motorer som kan vara aningen trögstartade i kyla, är en fördel med elbilar att motorerna startar bra i kyla. Foto: Pixabay
Jämfört med många bensindrivna motorer som kan vara aningen trögstartade i kyla, är en fördel med elbilar att motorerna startar bra i kyla. Foto: Pixabay
Publicerad av
Markku Björkman - 26 feb 2018

Elbilarna blir allt vanligare. Men hur väl lämpade är de för smällkallt vinterväder? Experter säger att elbilar fungerar också i kyla.

Det säger Ville Erkkilä, som forskar i elektrisk lagring och drivanordningar på Finlands ​Teknologiska forskningscentralen VTT, till Svenska Yle.

Två de eldrivna bilarna finns hos en bilservicefirma i Kyrkslätt, i Finland.

Markus Lahti, som jobbar på servicefirman, säger att de eldrivna bilarna har fungerat precis som normalt trots det kalla vädret.

– Våra kunder har varit nöjda med bilarna också i det kalla vädret. Vi har inte märkt av några problem, säger Lahti.

I synnerhet har kunderna varit nöjda med hur kupén värms upp fortare än i bensindrivna bilar.

I slutet av år 2017 fanns det 1449 eldrivna personbilar i Finland. Dessutom fanns det vid samma tidpunkt 5729 hybridbilar, som drivs med kombinationen el och bensin, i Finland.

Också forskaren Erkkilä bekräftar att elbilar fungerar mycket bra i kyla.

– Ett bevis på det är att hela 40 procent av alla nya bilar som säljs i Norge är elbilar, säger Erkkilä till Svenska Yle.

Jämfört med många bensindrivna motorer som kan vara aningen trögstartade i kyla, är en fördel med elbilar att motorerna startar väldigt bra i kyla.

Källa: Svenska Yle

Annons

Annons

Annons