Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jan, 22 2019
Senaste Nytt

Ny utvinningsmetod för litium

Fortsatta framsteg när det gäller mobila enheter och elbilar har gjort att den globala efterfrågan på litium snabbt växt sig större än vår förmåga att bryta och återvinna litium, men en internationell grupp av forskare skulle kunna ha en lösning.

En ny utvinningsmetod skulle kunna öka tillgången på litium till exempelvis smartphones. Foto: Pexels
En ny utvinningsmetod skulle kunna öka tillgången på litium till exempelvis smartphones. Foto: Pexels
Publicerad av
Alarik Haglund - 12 feb 2018

Benny Freeman vid University of Texas i USA har tillsammans med kollegor i Australien upptäckt ett nytt, effektivt sätt att utvinna litium och andra metaller och mineraler ur vatten. Forskarnas metod bygger på ett membran som härmar filtreringen i biologiska cellmembran. På så sätt gör den det möjligt att enkelt och effektivt separera metalljoner.

Spillvatten från hydraulisk fracking i Texas innehåller stora mängder litium. Istället för att det går förlorat skulle den nya metoden kunna göra det möjligt att utvinna detta litium.

Freeman och hans kollegor uppskattar att det ur det spillvatten som produceras under endast en vecka skulle gå att utvinna tillräckligt mycket litium för att det skulle räcka till 200 elbilar eller 1,6 miljoner smartphones.

Annons

Annons

Annons