Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jan, 22 2019
Senaste Nytt

Miljardkontrakt i Ukraina säkrar tusen jobb i Västerås

Westinghouse förlänger Ukrainas tillgång till kärnbränsle, när Dag och Nedashkovsky undertecknar leveransavtalet. Bild: Energoatom.
Westinghouse förlänger Ukrainas tillgång till kärnbränsle, när Dag och Nedashkovsky undertecknar leveransavtalet. Bild: Energoatom.
Publicerad av
Markku Björkman - 02 feb 2018

Westinghouse Electric Company tillkännagav den 29 januari att koncernen har tecknat ett kontrakt med ukrainska kärnenergiföretaget Energoatom om förlängning av landets tillgång till kärnbränsle.

Tillverkningen och monteringen kommer att ske i Västerås. Kontraktet är värt mer än tre miljarder svenska kronor och skrevs mellan Westinghouse och statliga energibolaget Energoatom i lördags. Bolagen har haft kontrakt med varandra tidigare och nu har Energoatom valt att förlänga det fram till år 2025.

– Det är det bästa betyget är att de som man har skrivit kontraktet med är nöjda och som förlänger det. Vi har jobbat med vår partner sedan 2005, säger Aziz Dag, vd för Westinghouse, till SVT.

Säkrar många jobb i Västerås

För Västerås del innebär den nya förlängningen att uppemot tusen jobb i Västerås säkras.

– Det här är ett av de största kontrakten vi skrivit någonsin. Det här är otroligt viktigt för oss som jobbar i Västerås och det här säkrar jobben i flera år framåt, säger Dag.

Fokus på Östeuropa

Den svenska energimarknaden har rört sig bort från kärnbränsle vilket har gjort att Westinghouse behövt söka sig utomlands.

– Vi har fått byta fokus i riktning mot Östeuropa men i och med det här kontraktet så visar vi att vi kan vara konkurrenskraftiga och jobba från Sverige, säger Aziz Dag, till SVT

Så det är inte så att ni i framtiden kan lämna Västerås?

- Nej. Vi har ju visat att vi kan arbeta härifrån. Därför har vi nyligen investerat i vår fabrik här i Västerås. Vi tror på produktionen här, säger Aziz Dag, enligt SVT.

Avtalet gäller Ukrainas VVER-kärnkraftverk under tiden mellan 2020 till 2025. Kontraktet undertecknades av, Westinghouse vice VD Aziz Dag och Energoatoms VD och koncernchef för Nordeuropa, Yury Nedashkovsky.

Ukraina bedriver 15 kärntekniska enheter i kommersiell verksamhet på fyra platser - Khmelnitsky, Rovno, Syd Ukraina och Zaporozhe, som alla förvaltas av statligt ägda Energoatom.

Enheterna omfattar 13 VVER-1000 och två VVER-440s med en total kapacitet på 13 835 MWe.

Tillverknings- och monteringsarbetet kommer att utföras av Westinghouses bränslefabrik i Västerås, där delar av produktionslinjerna är enbart avsedda för VVER-1000-bränsle, säger Energoatom.

Ukraina erhåller större delen av kärnbränslet från Ryssland, men landet vill minska detta beroendeförhållande genom att köpa bränsle från amerikanska Westinghouse.

Nedashkovsky sade vid undertecknandet att Energoatom är det enda företaget i världen som nu kommer att få en "fullt diversifierad källa" av kärnbränsleförsörjning för VVER-1000 reaktorer.

- Samarbetet med Westinghouse syftade till att uppnå detta mål, sade Nedashkovsky. Westinghouse har levererat kärnbränsle till Ukraina sedan 2005.

- Detta kontrakt stärker Westinghouses roll som strategisk partner för Energoatom och visar vår förmåga när det gäller att stödja Ukrainas energidiversifiering, säger José Emeterio Gutiérrez, Westinghouse VD och koncernchef.

Bränslet som ska levereras kommer att bestå av komponenter både från Westinghouse Fuel Manufacturing i South Carolina, USA och från en komponenttillverkare i Ukraina.

Källa: SVT/World Nuclear News

 

Annons

Annons

Annons