Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Ny rysk kärnreaktor klar för provdrift

Den första nya kärnreaktorn i Sosnovy Bor vid Finska vikens södra strand är redo för provdrift. Foto: Wikipedia, Kredit: Aleksey Danichev:RIA Novosti
Den första nya kärnreaktorn i Sosnovy Bor vid Finska vikens södra strand är redo för provdrift. Foto: Wikipedia, Kredit: Aleksey Danichev:RIA Novosti
Publicerad av
Markku Björkman - 02 feb 2018

Byggarbetet på den nya kärnreaktorn som nu börjar stå klar vid Finska vikens södra strand gick snabbt när det väl kom i gång efter trög start, berättar Helsingforstidningen HBL. 

Den första nya kärnreaktorn i Sosnovy Bor vid Finska vikens södra strand är redo för provdrift. Tidtabellen har varit pressad och byggandet har gått snabbt när det väl kom i gång. 

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosenergoatom håller på att färdigställa den första av fyra planerade nya reaktorer i Sosnovy Bor utanför S:t Petersburg. Reaktorn är av samma typ som den Fennovoima planerar på Hanhikiviudden i Pyhäjoki och ryska Rosatom som ansvarat för bygget hoppas att kraftverket i Sosnovy Bor ska bli en referens för en storskaligare export av kärnreaktorer.

I Sosnovy Bor planerar Ryssland fyra nya tryckvattenreaktorer, varav också nummer två redan är under byggnad. Byggarbetet på den startade 2010, också det till en början långsamt. Reaktorerna ska ersätta de gamla, grafitmodererade reaktorer som just nu producerar el vid Finska vikens södra strand. Den första av de äldre reaktorerna stängs enligt planerna nästa år. De äldre reaktorerna är av samma typ som den i Tjernobyl.

Källa: HBL

Annons

Annons

Annons