Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Fjärrvärme minskade energiförbukningen i Brunnsberga

Värmeljus; värmen från en stadsdel fångad med värmekänslig kamera. Foto: Energiföretagen Sverige.
Värmeljus; värmen från en stadsdel fångad med värmekänslig kamera. Foto: Energiföretagen Sverige.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 24 jan 2018

Energibesparingen blev hela 577 000 kilowattimmar efter att enskild fjärrvärme införts på Brunnsberga i Helsingborg. Det motsvarar energianvändningen för 28 villor.

Det var i mars 2015 som Brunnsberga värmeförening väckte förslaget på individuell fjärrvärme till de 176 villorna på området. Området hade då en grupplösning för fjärrvärme där villorna gemensamt bekostade värmenotan. Det spelade ingen roll om man sparade eller slösade med energin – kostnaden var densamma.

I september 2016 var allt klart. Då hade villorna fått individuella värmeväxlare installerade av lokala firmor medan Öresundskraft bytt dåliga delar av ledningsnätet, isolerat och installerat två helt nya fjärrvärmeväxlare för området.

Och nu har alltså resultatet analyserats: årsförbrukningen är drygt 577 000 kilowattimmar lägre jämfört med den tidigare grupplösningen.

– Det är glädjande siffror, säger Bengt Lundh, vice ordförande för Brunnsberga värmeförening. Det är en besparing för oss som bor på området men det är ju också en besparing för miljön.

– Siffrorna stämmer faktiskt väldigt väl med de kalkyler jag gjorde 2013, säger Bengt Lundh. Utöver förbättrad isolering och moderna växlare tror han att det nu finns ett starkare incitament att spara. Till skillnad från tidigare betalar fastigheterna bara för den värme man själv använder.

Annons

Annons

Annons