Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 18 2018
Senaste Nytt

Van Hool lanserar unik elektrisk långfärdsbuss

Kunderna kan testa den nya fullt elektriska bussen CX45E under 2018 och leveranserna kommer att inledas under 2019.
Kunderna kan testa den nya fullt elektriska bussen CX45E under 2018 och leveranserna kommer att inledas under 2019.
Publicerad av
Markku Björkman - 12 jan 2018

Van Hool har installerat en av världens ledande elbusstillverkaren Proterras eldriftteknik i sin nya CX-buss.

Van Hool CX Electric vill använda sig av den E2-plattformen, som för några veckor sedan tog världsrekordet på längsta körsträckan med last. Den elektriska testbussen gick 1700 kilometer innan strömmen tog slut. 

Van Hool har lång historia i både Europa och USA för leverans av kompakta längfärdsbussar. CX-serien är en populär modell i USA, och säljs genom bolaget ABC Bus Companies Inc. Kunderna kan testa det nya fullt elektriska fordonet under 2018 och leveranserna kommer att inledas under 2019.

Första modellen med full-elektrisk buss kommer att ha beteckningen CX45E och kort därefter kommer modellen CX35E att släppas ut på marknaden.

Van Hool har haft en bra relation med ABC Bus Companies Inc. i många år, med över 10 000 bussar på vägarna i USA. De har en lång kundlista och några av dessa är stora kända företag i Silicon Valley, Kalifornien.

Efterfrågan på fullelektriska långfärdsbussar har lett till att Van Hool och Proterra samarbetari den nya turboserien. Tillsammans kommer de att visa världen att det är fullt möjligt att leverera elektriska långväga elektriska bussar och god passagerarkapacitet.

- Vi stolta över att få samarbeta med Proterra, en pionjär inom utveckling och produktion av batteriteknik, säger Filip Van Hool.

- CX45 dieselversion har fått ett stabilt fotfäste på den amerikanska marknaden. Tillsammans med Proterra kommer vi att kunna ta CX-serien till nya höjder när det gäller grön teknik. Detta är ett tydligt uttalande om Van Hools långsiktigt engagemang för den nordamerikanska marknaden och ett bevis på Van Hools svar på allmänna efterfrågan angående utsläppsfria fordon i stor skala, sade Filip van Hool.

Van Hool turbussar är konstruerade för långa resor, expresskörning med huvudfokus på att ge hög komfort och säkra resor. Den nya CX45E och CX35E, som tillverkas tillsammans med Proterra, kommer vidareutveckla CX-serien och tillgodose önskemål och behov hos både nya och befintliga kunder. ABC Bus Companies Inc. har byggt ett stabilt försäljnings- och servicenätverk i hela Nordamerika under de senaste tre decennierna.

De nya CX45E och CX35E som är utrustade med Proterra-teknik är, enligt tillverkaren, utformade så att de kan spara världen hundratusentals ton CO2 årligen och spara stora mängder bränsle- och underhållskostnader. Med en full-elektrisk buss kommer passagerarna också att uppleva ökad komfort och lägre ljudnivå.

- För att komma in i turistbussmarknaden med fullt elektriskt driftsystem är en milstolpe för Proterra och även för den tunga fordonsindustrin, förklarade Ryan Popple, VD för Proterra.

Proterra har sålt och levererat över 400 elbilar till över 40 olika universitet och företag i 20 stater i Nordamerika. Därmed har företaget åtagit sig att leverera unika och framåtblickande lösningar för en grön framtid. 

Källa: Busworld

Annons

Annons

Annons