Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Ryssland fullbordar reaktormontering av Rostov 4

Anställda på Rostovs kärnkraftverk går till busshållplatsen efter skiftväxel. Foto: Wikipedia, RIA Novosti
Anställda på Rostovs kärnkraftverk går till busshållplatsen efter skiftväxel. Foto: Wikipedia, RIA Novosti
Publicerad av
Markku Björkman - 21 dec 2017

Monteringen av reaktorn i kärnkraftverket Rostov 4 har slutförts, meddelade den ryska statens kärnkraftsbolag Rosatom den 19 december.

- Nu utsätts reaktor VVER-1000/V-320 för hydrauliska prov och efter det att dessa är avklarade kommer tillstånd att ansökas hos regulatorn Rostekhnadzor så att enheten uppnår den minsta kontrollerade effektnivån, förklarade chefen för reaktoravdelningen i Rostovs kärnkraftverk Fas 2, Oleg Vysotsky i ett pressmeddelande.

Enligt Rosatom kommer uppstart av enheten och dess koppling i nätet planeras för nästa år.

Rostov-anläggningen ligger vid Tsimlyansk- reservoarens strand, cirka 14 km från staden Volgodonsk. Fyra 1000 MWe VVER-tryckvattenreaktorer var planerade på Rostovs areal sedan början av 1980-talet. Bygget av enheterna 1 och 2 började snabbt, men verksamheten försenades ordentligt.

Enheterna 1 och 2 inledde slutligen kommersiell verksamhet i mars 2001 respektive oktober 2010. Enhet 3 anslöts till nätet i december 2014. Året därefter i december installerades ett reaktortryckskärl vid enhet 4.

Installering av en annan ny rysk kärnreaktor - en VVER-1200 - planeras också för nästa år. Arbetet som inleddes redan den 8 december är ett försök att ladda 163 bränsleaggregat i kärnkraftverket Leningrad II i västra Ryssland.

Källa: World Nuclear News

Annons

Annons

Annons