Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 16 2017
Senaste Nytt

Solceller väcker frågor hos privatpersoner

Foto: Eric Linqvist
Foto: Eric Linqvist
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 07 dec 2017

Dagens utbud på leverantörer av solenergi är många och därmed kommer också många olika svar på frågor som privatpersoner stället kring solenergi, vilket kan röra till det och skapa förvirring för den okunnige, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. 

- Det är många frågor man behöver fundera över innan man bestämmer sig, säger energirådgivarna på Konsument Göteborg.

– Det är inte så enkelt att det bara är att gå ut och beställa solceller till ditt hustak. Det finns många aktörer på marknaden och dom har olika saker att erbjuda. Det är bland annat viktigt att se hur mycket energiförbrukning man har och hur ens behov och förutsättningar ser ut, säger energirådgivarna Lars Hällentorp och Jan Torstensson från Konsument Göteborg till P4 Göteborg.

Lars och Jan berättar om en kvinna som dom kallar för  "Greta" som tagit in offerter på solenergi för sin villa men som blivit mest förvirrad av alla svar. 

– Det är många frågor man måste tänka igenom innan man fattar ett beslut. Till exempel, att man producerar "lagom" mycket el för just ditt hushåll. Säljer du mer el än vad du använder blir du plötsligt producent. Då blir det krångligt med momsregistreringar och så vidare. Skaffa dig så mycket information som möjligt innan du gör en upphandling, säger Lars Hällentorp. 

– Kommunen har till exempel en solkarta där du kan se hur just ditt hus ligger till i förhållande till hur solen skiner.  Det har hänt mycket på den här fronten under dom senaste åren. Det finns mycket information att hämta på internet, säger Jan Torstensson.

Annons