Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 22 2018
Senaste Nytt

Klimatklivet beviljar 153 miljoner till skånska klimatinsatser

Bild: Malmö Stad.
Bild: Malmö Stad.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 04 dec 2017

37 skånska projekt beviljas stöd från Klimatklivet med drygt 153 miljoner kronor, den största summan hittills för Skånes del. Stödet godkänns av Naturvårdsverket, efter beredning av Länsstyrelsen Skåne. 

 

– I denna omgång har fler jordbruksföretag hittat till Klimatklivet. Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Ett exempel är att Värlingegården i Trelleborg får stöd till en halmpanna som blir en del i ett lokalt kretslopp, där halm från den egna gården används som bränsle. Andra jordbruksföretag har beviljats stöd för att ersätta fossil olja med förnybara bränslen som pellets och flis.

Näst största summan i Sverige

Det skånska företag som får störst stöd, nästan 122 miljoner kronor, är Gasum. Företaget ska producera flytande biogas i Bromölla för tung vägtrafik och sjöfart. Det är näst största beviljade stödet i hela landet inom Klimatklivet.

Skurups kommun beviljas stöd för en informationskampanj för att att minska matsvinn och köttkonsumtion i skolan. 

–Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid. 

Annons

Annons

Annons