Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Edgar Edmund Tarimo är årets vinnare av Children’s Climate Prize

Edgar Edmund Tarimo är 17 år och kommer från Tanzania. Bild: Telge Energi.
Edgar Edmund Tarimo är 17 år och kommer från Tanzania. Bild: Telge Energi.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 13 nov 2017

Det blev till slut 17-årige Edgar Edmund Tarimo från Arusha i Tanzania som tilldelades det prestigefyllda  2017 års Children’s Climate Prize. Med sitt företag Green Venture Recycles omvandlar han plastavfall till smarta, billiga och hållbara byggprodukter som exempelvis takpannor och byggblock.

 

Hittills har Edgars företag återvunnit mer än 1,2 miljoner plastpåsar, sammanlagt 20 000 kilo plast, som annars skulle hamnat i naturen. Han har dessutom anställt över 100 personer och utbildat fler än 4000 studenter genom miljökampanjer på skolor runt om i Arusha, Tanzania. Edgar har skapat en maskin som på ett hållbart sätt konverterar spillplast till beläggningsblock, takplattor, tegelstenar och andra användbara produkter. Eftersom plastsmältningen skapar giftiga gaser som dioxin och furan har han även konstruerat ett filter för att fånga upp dessa ämnen och lyckats få till en hållbar produktionsprocess.

- Edgars innovationer är smått geniala och bra exempel på hur det går att både göra insatser för klimatet och samtidigt bidra till positiv utveckling, både för sig själv och samhället i stort, säger Johan Kuylenstierna, ordförande i Children’s Climate Prize jury.

Årets vinnare, Edgar Edmund, kommer till Sverige och tar emot sin medalj, diplom och prissumma på 50 000 kr den 22 november under galamiddag och prisceremoni i klimatsmart-tema med 250 specialinbjudna gäster på Tom Tits Experiment i Södertälje. 

Children’s Climate Prize är ett internationellt klimatpris som tilldelas ett barn eller ungdom, 10-17 år, som gjort något extraordinärt för klimat och miljö. Priset instiftades 2016 för att lyfta barn och ungas perspektiv i klimatfrågan, med insikten att det är barnens framtid som står på spel. 

Annons

Annons

Annons