Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Formas beviljar 97 miljoner till klimatforskning

Bild: Knud Nielsen, Mostphotos
Bild: Knud Nielsen, Mostphotos
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 10 nov 2017

 Formas forskarråd har beslutat att bevilja totalt 97 miljoner kronor till elva forskningsprojekt och åtta synteser inom det Nationella forskningsprogrammet om klimat.

- Vi fick in oväntat många projektansökningar, vilket vittnar om den svenska klimatforskningens aktualitet. Vi ser fram emot nya forskningsbaserade insikter om hur kunskap får ökat genomslag i samhällets klimatarbete, säger Markku Rummukainen, huvudsekreterare på Formas.

Forskningsprojekten löper på tre år mellan 2017 och 2019. De fokuserar på olika perspektiv på vetenskaplig kunskap i klimatarbetet och på hur praktiska handlingar kan omsättas i hållbara lösningar. Syntesprojekten löper på ett år, 2018. De belyser olika aktuella frågeställningar i klimatforskningen och klimatarbetet och ska dels redogöra för kunskapsläget, dels identifiera forskningsbehov.

Bakgrund: 
Det nationella forskningsprogrammet om klimat ska bidra med kunskap till att uppnå Sveriges mål att vara ett fossilfritt välfärdssamhälle och ambitionen att vara ledande i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets målsättningar. Programmet genomförs i samverkan med andra relevanta forskningsfinansiärer och aktörer. Utlysningar kommer att genomföras löpande under programmets tioåriga period.

Annons

Annons

Annons