Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Två nya kärnreaktorer planeras för Argentina

Embalse kärnkraftverk är ett av Argentinas två kärnkraftverk. Det ligger på södra kusten av Río Tercero, nära staden Embalse i provinsen Cordoba, 110 km sydväst om staden Cordoba. Kärnkraftverket, som genomgår en omfattande sanering,  är en CANDU-reaktor av PHWR -typ. Reaktorn använder naturligt uran med tungt vatten som kylmedel och moderator. Det har en termisk effekt på 2.109 megawattimmar och en elektrisk effekt på 648 megawatt vilket ger ca 4,5 procent av elproduktionen. Foto: wikipedia, kredit: Mrcukilo
Embalse kärnkraftverk är ett av Argentinas två kärnkraftverk. Det ligger på södra kusten av Río Tercero, nära staden Embalse i provinsen Cordoba, 110 km sydväst om staden Cordoba. Kärnkraftverket, som genomgår en omfattande sanering, är en CANDU-reaktor av PHWR -typ. Reaktorn använder naturligt uran med tungt vatten som kylmedel och moderator. Det har en termisk effekt på 2.109 megawattimmar och en elektrisk effekt på 648 megawatt vilket ger ca 4,5 procent av elproduktionen. Foto: wikipedia, kredit: Mrcukilo
Publicerad av
Markku Björkman - 02 nov 2017

Argentinas sekreterare för kärnkraft Julian Gadano sade till Power Engineering International Digest, att landets regering planerar att starta byggandet av två nya kärnreaktorer under nästa år.  Dessa skulle komma att kosta cirka 13 miljarder dollar, om bygget genomförs inom det närmaste årtiondet.

Det finns också planer på att förlänga drifttiden för det till åren komna kärnkraftverket Candu Embalse. Moderniseringen av Embalse-anläggningen startade i januari 2016 och kraftverket förväntas fungera ytterligare 30 år efter att saneringen blir färdig under andra halvåret 2018.

Argentina genererar redan 5 procent av sin energi med hjälp av kärnkraft. Den sammanlagda nukleära kapaciteten uppgår till 1600 megawatt.

En ny Candu-reaktor med kapacitet på 720 megawatt kommer att byggas av det kanadensiska företaget SNC-Lavalins Candu Energy-enhet och det Argentinas statliga kärnkraftbolag, NASA.

Ett ytterligare projekt är att en 1,150 megawatts Hualong One-reaktor som ska byggas av China National Nuclear Corp (CNNC).

- Vi har avslutat förhandlingar om de kommersiella och finansiella kontrakten för bygget av två nya kraftverk. Byggarbetet inleds under andra halvåret 2018, sade Gadano till Reuters i samband med en kärnkraftkonferens i Abu Dhabi.

Han tillade också att projekten skulle finansieras till 85 procent av kinesiska institutioner och 15 procent av summan skulle tas ifrån den argentinska statskassan.

Källa: Power Engineering International Digest 

Annons

Annons

Annons