Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Ryssland tecknar avtal om kärnkraftverksbygge i Nigeria

Dr. Erapamo Osaisai, ordförande för Nigeria Atomic Energy Commission,. Foto: Nigeria Atomic Energy Commission
Dr. Erapamo Osaisai, ordförande för Nigeria Atomic Energy Commission,. Foto: Nigeria Atomic Energy Commission
Publicerad av
Markku Björkman - 31 okt 2017

Ryssland har tecknat avtal med Nigeria om att bygga och bedriva ett kärnkraftverk i detta oljerika västafrikanska land som har ett underskott av tillförlitliga energikällor och som står inför allvarliga säkerhetsutmaningar på grund av islamistisk terror i landets nordöstra del.

- De beslutade genomförbarhetsstudierna för anläggningen och byggandet av ett forskningscentrum kommer att omfatta arealundersökning, kapacitet, finansiering och tidsramar för projektet, meddelade det statliga ryska kärnkraftsföretaget Rosatom sa i ett uttalande.

Ryssland och Nigeria undertecknade 2015 ett första mellanstatliga samarbetsavtalet om kärnkraftens fredliga användning. Nigeria förde 2015 samtal med Rosatom om byggandet av totalt fyra kärnkraftverk för en summa av 20 miljarder dollar, berättade Dr. Erapamo Osaisai, dåvarande ordförande för Nigeria Atomic Energy Commission Atomic Energy Commission.

Nigeria, Afrikas mest befolkade land, distribuerar i genomsnitt 4,500 megawatt elektricitet per år. Halva produktionen av Egbins kraftverk, nationens största, går förlorad på grund av otillräcklig överföringsinfrastruktur, förklarade kraftverkschefen i september 2017.

Rosatom är för närvarande aktiv i försöken att bygga kärnkraftverk i andra länder på kontinenten inklusive Sydafrika.

Källa: Nigeria Times

Annons

Annons

Annons