Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

ABB kammar hem miljonorder för brittiskt projekt

Johan Söderström, vd för ABB Sverige. Foto: ABB
Johan Söderström, vd för ABB Sverige. Foto: ABB
Publicerad av
Jessica - 27 okt 2017

ABB har tagit hem en order värd 502 miljoner kronor (60 miljoner dollar) från det ledande brittiska energibolaget National Grid om att bygga en ny högspänningsanläggning vid Shurton som ska ansluta och mata el producerad vid det nya kärnkraftverket Hinkley Point C i Somerset, sydvästra England, in i det brittiska elnätet. Ordern lades under det tredje kvartalet 2017. 

Hinkley Point C kommer att producera 3,2 gigawatt el – tillräckligt för att förse runt sex miljoner hushåll med el – vilket gör det till det enskilt största kraftverket som ansluts till National Grids system. Shurtonanläggningen, belägen sydost om Hinkleys huvudanläggning, är en viktig komponent i National Grids program för att stärka och uppgradera elnätet så det klarar ytterligare eltillförsel och ger tillförlitliga elleveranser. 

ABB ska utforma, tillverka och installera den nya kraftanläggningen på 400 kV utrustat med dubbla nätanslutningar till de befintliga anläggningarna vid Taunton och Melksham. Shurton-anläggningen ska utrustas med ABB:s gasisolerade ställverk (GIS). Det gör att anläggningen kan byggas in i en kompakt byggnad och därmed optimera användningen av den begränsade ytan på platsen. Gasisolerade samlingsskenor ska ansluta ställverket till luftledningar och kabelnät. ABB ska också leverera avancerade digitala styr-, övervaknings- och telekommunikationssystem baserade på plattformen ABB AbilityTM. 

Annons

Annons

Annons