Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Sverige ska bli bäst på värme och kyla

Bild på Mälarenergis satsning på lagring av fjärrvärme.  Fotomontage: arkitekt Per Nyström, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.
Bild på Mälarenergis satsning på lagring av fjärrvärme. Fotomontage: arkitekt Per Nyström, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.
Publicerad av
Jessica - 24 okt 2017

Forskningsprogrammet TERMO är en riktad satsning på forskning och innovation som främjar kommersialisering och export kring värme och kyla. Ambitionen är att forskningsprogrammet i förlängningen kommer att stärka Sveriges internationella konkurrenskraft inom området.

Energimyndigheten satsar 160 miljoner kronor.

– Vi utgår från ett helhetsperspektiv på värme och kyla, dess användning och samspelet med andra energibärare för att exempelvis balansera elsystemet. Detta är ett sätt att öka antalet innovationer som kommer fram genom forskningen, säger Rémy Kolessar, avdelningschef för forskning och innovation på Energimyndigheten.

Tidigare har forskning och innovation inom värme och kyla finansierats från myndigheten genom flera olika satsningar. Programmet TERMO kommer att samla de flesta av Energimyndighetens forsknings- och innovationsinsatser inom området i ett och samma program.

TERMO omfattar 160 miljoner kronor som kommer att fördelas över fyra år fram till 2021. Den totala omfattningen på programmet är dock större, eftersom en stor del tillkommer i form av samfinansiering i projekten.

Den första utlysningen planeras att öppna inom kort.

Annons

Annons

Annons