Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

EU: Livsmedel ska inte användas som bränsle

Frågan har betydelse för alla länder, där produktionen av förnybar energi bygger på biomassa från skogen. Foto: Wikipedia, kredit: Urjanhai
Frågan har betydelse för alla länder, där produktionen av förnybar energi bygger på biomassa från skogen. Foto: Wikipedia, kredit: Urjanhai
Publicerad av
Markku Björkman - 24 okt 2017

Europaparlamentets miljöutskott anser att råvaror som kan användas som livsmedel ska inte utnyttjas vid tillverkning av bränsle.

Utskottet tog på måndagskvällen ställning till hur man ska få använda biomassa i framtiden. Miljöutskottet anser till exempel att palmolja ska inte längre främjas. Den ändringen vill utskottet genomföra år 2021.

För övriga livsmedelsbaserade bränslen gäller samma sak från och med år 2030.

Syftet är att skynda på övergången från första generationens biobränslen, som huvudsakligen görs av livsmedel, till andra generationens biobränslen, som kan göras av till exempel trä eller gräs.

Ställningstagandet från Europaparlamentets miljöutskott är inte slutgiltigt. Frågan ska bland annat diskuteras i de olika medlemsländerna och slutligen godkännas i plenum.

Omröstningen i miljöutskottet blev rätt jämn, så ärendet kan ta tvära svängar. Frågan har betydelse för alla länder, där produktionen av förnybar energi bygger på biomassa från skogen.

För koncernen UPM i Finland innebär ställningstagandet från EU:s miljöutskott ett bakslag när det gäller biobränsletillverkningen vid fabriken i Villmanstrand.

Där används nämligen tallolja som råvara och den hör till de produkter som inte ska främjas i fortsättningen.

Källa: Svenska Yle

Annons

Annons

Annons