Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Nord Stream 2 ansöker om tillstånd för naturgasledningar på finskt vatten

Rör för Nord Stream 2-pipeline förses här med skyddande armeringsjärn före vidare transport. Foto:© Nord Stream 2 / kredit: Axel Schmidt
Rör för Nord Stream 2-pipeline förses här med skyddande armeringsjärn före vidare transport. Foto:© Nord Stream 2 / kredit: Axel Schmidt
Publicerad av
Markku Björkman - 19 okt 2017

Gasledningsbolaget Nord Stream 2 har lämnat in en ansökan till Regionförvaltningsverket i Södra Finland om tillstånd enligt vattenlagen för att anlägga två naturgasledningar i Finlands ekonomiska zon.

Ledningarnas totala längd inom zonen skulle vara cirka 374 kilometer. Samtidigt ansöker bolaget om lov av regeringen att utnyttja området som gasledningarna kräver. Ledningarna skulle löpa i närheten av den redan existerande Nord Stream-ledningen. De nya ledningarna beräknas kunna tas i drift i slutet av 2019.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland kungör ärendet fram till den 20 november. Så länge kan myndigheterna lämna in utlåtanden i ärendet och de som är parter kan framställa anmärkningar.

Finland har uppgett att Nord Stream 2-gasledningsprojektet bedöms ur miljöperspektiv. Flera länder i Östersjöområdet har meddelat att de motsätter sig projektet.

Danmark överväger lagstiftning för att förbjuda att ledningarna skulle löpa genom danska vatten. Fortum kan komma att bli en ägare i gasprojektet eftersom det tyska energibolaget Uniper, som Fortum är ute efter, hör till ledningens ägare.

Källa: FNB

Annons

Annons

Annons