Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

70 procent av invånarna i finska Pyhäjoki stöder kärnkraftbygget  

Samhället Pyhäjoki  ett par kilometer från udden Hanhikivi som ligger vid Bottenviken. Foto: Fennovoima
Samhället Pyhäjoki ett par kilometer från udden Hanhikivi som ligger vid Bottenviken. Foto: Fennovoima
Publicerad av
Markku Björkman - 17 okt 2017

Finländska energibolaget Fennovoima har inlett förberedande arbeten på udden Hanhikivi inför det planerade kärnkraftverksbygget, rapporterar Svenska Yle.

Det kommer att kosta mellan 400 och 500 miljoner euro enbart att spränga, gräva, borra, mala sönder grus och bygga det som behövs för att bolaget senare ska kunna fylla på med det verkliga storprojektet, kärnkraftverket.

Själva kärnkraftbygget kommer att kosta enligt beräkningar totalt uppemot sju miljarder euro.

De förberedande arbeten som nu görs behöver bara kommunens byggtillstånd, medan allt som hör till det egentliga kärnkraftverket måste vänta på att riksdagen ger tillstånd till bygget.

Riksdagen kan ta ställning till bygglovet först då strålsäkerhetscentralen, Stuk, har godkänt projektet.

Det är en lång och krävande process som väntades bli klar under 2018 men nu ser ut att förskjutas framåt till 2019.

De opinionsmätningar som Fennovoima själv har låtit göra i Pyhäjoki-området visar att knappt 70 procent är för kärnkraftsbygget medan 25 procent är emot det.

Strålsäkerhetscentralen Stuk har dock kritiserat Fennovoima för långsamt arbete, små resurser och dålig dokumentation. 

Strålsäkerhetscentralen beställde tidigare i år en utredning över Fennovoimas säkerhetskultur av statens forskningscentral VTT.

Utredningen är klar, meddelar överinspektör Pia Oedewald vid Stuk per e-post till Svenska Yle. Den behandlas just nu och mot slutet av oktober fattar Stuk beslut utgående från den.

Beslutet kommer att offentliggöras, men själva utredningen ska enligt Oedewald till vissa delar hemlighållas.

Trots att Fennovoima har fått ta emot upprepad och hård kritik från Strålsäkerhetscentralen betonar företagets ledning det goda samarbetet.

Arbetsspråket inom Fennovoima är engelska. Det har tidvis varit besvärligt att verkligen kommunicera så att alla förstår och använder samma begrepp då en del av arbetet görs i Ryssland och en del i Finland.

För tillfället jobbar omkring 350 personer från 20 länder med projektet. På byggplatsen i Hanhikivi rör sig i det här skedet två-trehundra arbetstagare varje dag. Totalt kommer omkring 4 000 personer att arbeta där, skriver Svenska Yle

Annons

Annons

Annons