Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Nuon Solar-team världsmästare – vinner Bridgestone World Solar Challenge

Foto: Vattenfall/Vattenfall NEWS
Foto: Vattenfall/Vattenfall NEWS
Publicerad av
Jessica - 13 okt 2017

Nuon Solar-teamet har vunnit den 14:e upplagan av Bridgestone World Solar Challenge, det officiella världsmästerskapet för solbilar i Australien.

Nuna 9 gick i mål i Adelaide, långt före övriga deltagare i tävlingen, skriver Vattenfall. Det tog teamet exakt fyra dagar och sex timmar att köra tävlingssträckan på 3 000 kilometer. Det är sjunde gången som Nuon Solar-teamet har blivit världsmästare i solracing.

Nuon Solar-teamet deltog för nionde gången. Innan årets tävling hade teamet vunnit sex gånger, och kommit tvåa vid två tillfällen. Trots detta var anspänningen inför tävlingen stor, berättar teamledaren Sander Koot.

– Bilarna är helt annorlunda i år på grund av nya tävlingsregler. Ingen hade en aning om vad som skulle fungera bäst enligt de nya bestämmelserna. Som tur var fungerade vår kompakta konstruktion och galliumsolcellerna väldigt bra.

Den före detta hockeytränaren Marc Lammers – som coachade Nuon Solar-teamet under tävlingen – är imponerad av sitt team.

– Alla vet exakt vad de är bra på och vad de behöver göra. Det är deras styrka. En kille vet allt om däcken, en annan är duktig på aerodynamik medan en tredje kan det här med solpaneler. Teamet har tillsammans fattat rätt beslut i rätt tid. Hela tiden. De var mycket fokuserade under hela tävlingen och kom in i ett bra flow. Det ledde fram till teamets fantastiska framgång.

Annons

Annons

Annons