Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 25 2018
Senaste Nytt

Fjärrvärme värmer Vasaloppsmässan i Mora vintern 2018

Foto: Eon
Foto: Eon
Publicerad av
Jessica Nejman - 12 okt 2017

I slutet av oktober sätter bygget av ledningen igång som ska ge fjärrvärme för att värma upp Vasaloppsmässans 4 200 kvadratmeter stora tält under Vasaloppets vintervecka 2018. Investeringen ska ge Vasaloppet lokal och hållbar värme i många år framåt.

– Vi är helt beroende av en hållbar arena och för oss är samarbetet med Eon ett viktigt steg inför framtiden, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Klimatfrågan är en av Vasaloppets största utmaningar eftersom snö och kyla är en grundläggande faktor för att vinterloppen ska kunna genomföras.

– Att minska vår klimatpåverkan är en av våra absolut viktigaste frågor och att få en permanent lösning för att värma upp mässan här i Mora känns naturligtvis fantastiskt bra och är ett steg i rätt riktning, säger Eva-Lena Frick.

Mässområdet, som fjärrvärmen ska levereras till, är en 4 200 kvadratmeter stor mötesplats med bland annat nummerlappsutlämning, tävlingsexpedition, utställare och restaurang. Genom att ersätta nuvarande oljeuppvärmning med fjärrvärme minskar man koldioxidutsläppen från Vasaloppet. Fjärrvärmen produceras i Mora och bränslet i produktionen kommer nästan uteslutande från närområdet.

– Vasaloppet har under lång tid arbetat engagerat och strukturerat för att vara en god förebild inom miljöområdet, säger Marc Hoffmann, Sverigechef Eon. Samtidigt arbetar Eon med att förnya Sverige genom att erbjuda våra kunder hållbara energilösningar. Nu gör vi gemensam sak och samarbetar för att stärka hållbarheten kring Vasaloppet ytterligare.

– I och med byggnationen med fjärrvärme i Mora tar vi ett stort steg men vi slår vi oss inte till ro än. Vi kommer att fortsätta jobba med hållbara investeringar och samarbetar hela tiden med våra partner och sponsorer för att få fram fler hållbara lösningar och därmed minska vår miljöpåverkan, säger Eva-Lena Frick.

Vasaloppets hållbarhetsstrategi antogs i december 2016 och sträcker sig fram till 2022, syftar till att hjälpa Vasaloppet att prioritera och på ett effektivt sätt ta sig an viktiga utmaningar.

Annons

Annons

Annons