Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2018
Senaste Nytt

IEC sammanfattar teknikutvecklingen med fokus på likström

Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay/TorstenSimon
Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay/TorstenSimon
Publicerad av
Jessica Nejman - 12 okt 2017

Teknikutvecklingen talar för en ökad användning av likström, skriver Svensk Elstandard och lyfter solceller, LED-belysning samt ny batteriteknik.

Läget sammanfattas i en ny rapport från IEC, den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik, som också identifierar några enligt dem nödvändiga åtgärder och arbeten.

I rapporten ”LVDC: electricity for the 21st century” från IEC beskrivs vilka områden som mest berörs av likströmstekniken och hur marknaden kan utvecklas. Lokala nät för att ge landsbygden i sydliga länder tillgång till el får ett särskilt kapitel, liksom frågor kring elsäkerhet. För att skapa ett sammanhang behandlas hela spänningsområdet från nästan noll volt upp till 1500 volt, det vill säga upp till den övre gränsen för vad som kallas lågspänning.

De flesta internationella standarderna från IEC antas också som europeisk standard och fastställs som svensk standard av SEK Svensk Elstandard, en av de tre svenska standardiseringsorganisationerna och den svenska medlemmen i IEC sedan 1907.

Här kan du läsa mer om rapporten 

Annons

Annons

Annons