Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2018
Senaste Nytt

Utbildning ska tackla klimatfrågan med fokus på digital teknik

Anna Mattsson och Paula Björk som är projektledare på Energikontoret Skåne. Foto: Energikontoret Skåne
Anna Mattsson och Paula Björk som är projektledare på Energikontoret Skåne. Foto: Energikontoret Skåne
Publicerad av
Jessica Nejman - 11 okt 2017

I slutet av oktober lanserar Energikontoret Skåne ett utbildningsmaterial kring klimatfrågan som bygger på digital teknik med fokus på unga. Målet med utbildningsmaterialet är att vända den klimatångest som många ungdomar känner till ett engagemang och visa vad som ger mest effekt när det gäller att spara på jordens resurser.

Materialet finns på åtta språk och är anpassat till den svenska skolplanen. Det kan användas såväl i engelskaundervisningen som i samhällskunskap eller geografi. Projektledarna Anna Mattsson och Paula Björk på Energikontoret Skåne kommer att lansera materialet bland annat vid en konferens om globala megatrender den 31 oktober, där klimatfrågan är en aspekt bland många andra, som globalisering och digitalisering.

- Klimatförändringarna är den viktigaste samhällsfrågan för unga och detta utbildningsmaterialet ger hopp samtidigt som det förklarar att vi måste leva på ett annat sätt nu. Det räcker inte att släcka lampan efter sig längre, säger Anna Mattsson projektledare på Energikontoret Skåne

Utbildningen består av olika webbaserade moduler som handlar om exempelvis bostäder, shopping och energi. Genom materialet ska unga kunna lära sig att skilja stort från smått och vilka förändringar som ger störst effekt.

- Jag rekommenderar alla att gå genom materialet, inte bara skolungdomar. Det fungerar utmärk även för kommuner och företag även i kommuner som vill utbilda sina medarbetare och skapa engagemang kring klimatfrågan. Vad man än arbetar med så kommer klimatförändringarna att påverka oss så det är lika bra att bli insatt i det, säger Paula Björk på Energikontoret Skåne.

Utbildningsmaterialet är framtaget inom EU projektet Climate literacy där experter, från åtta olika länder, inom bland annat energi, sociologi och pedagogik medverkar. Nästa projektmöte är i Wien i november och val av transportmedel för Anna och Paula är självklart, det blir nattåg till Österrike

- Utbildningen har påverkat oss på djupet. Det självklara valet för många är nog att ta flyget, men vi har fått ny energi när det gäller att tänka på vilka val vi kan göra för att spara planetens resurser. Vi har verkligen insett att vi är den sista generationen som kan göra något åt klimatförändringarna, men den första som kan skapa en mer rättvis och hållbar värld, säger Anna.

Annons

Annons

Annons