Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Olkiluoto 3 försenas ytterligare

Kärnkraftverket Olkiluoto 3 längst till vänster. Bild: Teollisuuden Voima Oy
Kärnkraftverket Olkiluoto 3 längst till vänster. Bild: Teollisuuden Voima Oy
Publicerad av
Markku Björkman - 09 okt 2017

Industrins Kraft TVO:s tredje kärnreaktor i Olkiluoto inleder kommersiell produktion i maj 2019, rapporterar den finländska dagstidningen Hufvudstadsbladet.

Det innebär ytterligare en försening och TVO uttrycker sin besvikelse över dröjsmålet.

Kärnkraftverkets tredje reaktor skulle ha stått klart för närmare tio år sedan i Olkiluoto i västra Finland. Olika problem har ständigt skjutit upp startdatum för reaktorn som enligt de senaste uppgifterna från leverantören Areva skulle stå klart för produktion i slutet av nästa år. Nu skjuts starten alltså upp till maj 2019.

Enligt uppgifter från Areva ansluts Olkiluoto 3 till nätet i december 2018 , medan den regelbundna elproduktionen börjar i maj 2019. Flera viktiga tester återstår fortfarande innan reaktorn kan tas i bruk, uppger TVO.

Ett pressmeddelande från TVO informerar om att omorganiseringen av kärnkraftsbolagen i Frankrike inte får påverka de resurser som krävs för att färdigställa reaktorn i Olkiluoto. 
Arevas avdelning för byggande av kärnkraftverk har övertagits av det statliga franska kraftbolaget Edf. Areva självt fokuserar i framtiden på kärn­bränsle, på allt från utvinning till slutför­varing.

Industrins Kraft och Areva har redan ställt krav på mångmiljonbelopp på varandra i sin dispyt om vems fel de många förseningarna är. De beslut som hittills getts i det pågående skiljemannaförfarandet har varit till TVO:s fördel.

TVO bedömer att kostnaderna och bolagets förluster är cirka 2,6 miljarder euro. Kraftverksleverantörerna kräver för sin del omkring 3,5 miljarder av TVO, skriver HBL.

Annons

Annons

Annons