Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Ovanligt torr oktober kan orsaka högre elpris

  Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning. Foto: Vattenfall
Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning. Foto: Vattenfall
Publicerad av
Jessica - 29 sep 2017

Stark efterfrågan på kol ute i världen är en parameter som påverkar elpriset, vädret en annan. Just nu är det rörliga elpriset 25 procent högre än under september förra året och blir det en ovanligt torr oktober kan priset stiga ännu mer, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Det rörliga priset fortsätter att ligga på relativt höga nivåer med anledning av begränsningar i överföringen av el från Norge och pågående kärnkraftsrevisioner. I mitten av oktober beräknas kärnkraften vara tillbaka i fullt bruk och vi har en normal vattennivå i magasinen. Men blir det ovanligt lite nederbörd kommer det att påverka elpriset uppåt.

– Oktober kan få stor påverkan på elpriserna. Normalt är det den månad med mest nederbörd men blir det en torr oktober kan det leda till högre elpriser i vinter, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Så här långt i september ligger medelpriset på elbörsen Nord Pool för elområde 3, på 35 öre/kWh, vilket är cirka 25 procent högre än samma tid förra året då medelpriset var 28 öre/kWh.

Stigande priser på kol, främst i Kina drar upp priserna. De längre elavtalen i Sverige påverkas.

Vattenfall beskriver marknaden som ganska volatil och just nu tyder mycket på att priserna är på väg uppåt.

– Man får väga trygghet mot risk. Är du orolig ska du binda ditt elpris och det är ett bra läge nu när trenden är att priserna stiger, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

 

 

Annons

Annons

Annons