Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Ungerns enda kärnkraftverk startar två nya reaktorer

Ungerska kärnkraftverket Paks kontrollrum. Foto: Wikipedia, kredit: ChNPP
Ungerska kärnkraftverket Paks kontrollrum. Foto: Wikipedia, kredit: ChNPP
Publicerad av
Markku Björkman - 27 sep 2017

Nästa år startar två nya reaktorer vid Ungerns enda kärnkraftverk, tolv mil söder om Budapest.

I februari 2015 kom Rysslands president Vladimir Putin till Budapest för samtal med Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bara ett drygt år tidigare hade Ryssland annekterat den ukrainska Krimhalvön och att som EU-ledare välkomna den ryska presidenten var kontroversiellt. Kontroversiellt var också det som sades under den gemensamma presskonferensen.

President Putin förklarade att han lade största vikt vid överenskommelsen om att bygga ut det ungerska kärnkraftverket i Paks med två nya reaktorer, till en kostnad av nästan 115 miljarder kronor. 80 procent av kostnaden, sade Putin, ska Ryssland stå för genom ett för Ungerns del mycket gynnsamt lån.

EU lade förra året ner sin granskning som man inledde eftersom ryska Rosatom fick kontraktet utan att någon upphandling först gjordes. Fast det finns också frågetecken kring EU:s ja till kärnkraftsutbyggnaden i Ungern.

Våren 2016 flög EU:s tidigare energikommissionär, nu budgetkommissionär, Günther Oettinger i privatjet till Budapest för ett möte med premiärminister Orbán. Planet ägdes av den tyska affärsmannen Klaus Mangold som lobbar för ryska intressen i Europa. Oettinger svarade senare att kärnkraftverket i Paks aldrig diskuterades under besöket, berättade nyligen Sveriges radio.

Uppbyggnaden är kontroversiell, inte minst eftersom den utfört av ryska statliga Rosatom och nästan helt bekostas genom ett lån på 95 miljarder kronor från den ryska staten, rapporterade Sveriges radio nyligen.  

Enligt kritiker kommer det här göra Ungern beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt i årtionden framöver.

Källa: SR

 

 

Annons

Annons

Annons