Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Klimatforskningscenter SMHI Rossby Centre firar 20 år

Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay
Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay
Publicerad av
Jessica Nejman - 12 sep 2017

I Norrköping finns Sveriges största samlade grupp för klimatmodellering och forskning om framtida klimat. SMHIs Rossby Centre fyller i år 20 år. Just nu förbereds de första klimatberäkningarna som ska ligga till grund för nästa klimatrapport från FNs klimatpanel IPCC.

Under 20 år har forskare på Rossby Centre varit verksamma med beräkningar för framtida klimat för Sverige, Europa och stora delar av världen. Beräkningarna görs öppet tillgängliga över internet och används av forskare världen över.

Rossby Centre är en del av SMHIs forskningsavdelning, som har över 100 medarbetare som utvecklar ny kunskap inom myndighetens expertområden meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat.

I september hålls en jubileumskonferens på Arbetets museum i Norrköping. På konferensen kommer inbjudna gäster och medarbetare på Rossby Centre att berätta om det senaste inom klimat- och jordsystemmodellering och arbete med klimattjänster.

Bland annat berättar Erik Kjellström, klimatforskare och chef för SMHI Rossby Centre, tillsammans med Ralf Döscher, klimatforskare och vetenskaplig ledare på SMHI Rossby Centre, kort om några höjdpunkter från de första två decennierna, och forskningens inriktning framöver.

Annons

Annons

Annons