Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 19 2018
Senaste Nytt

Växjö Energi nominerade till Global District Energy Climate Awards

Foto: Växjö Energi
Foto: Växjö Energi
Publicerad av
Jessica Nejman - 08 sep 2017

Växjö Energi nomineras till det globala klimatpriset Global District Energy Climate Awards för sitt innovativa sätt att leverera kyla till två näringsfastigheter, Grand Samarkand och Green Data Center, och värme till Myresjöhus arena – samtidigt.

– Det känns fantastiskt roligt att vi blir uppmärksammade, och jag ser det som ett fint bevis på att vårt långsiktiga arbete med en mer hållbar stadsutveckling lönar sig. Det går att hitta nya, smarta lösningar som är både klimatsmarta och bra för plånboken, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.

Växjö Energi har skapat ett nytt, innovativt fjärrkylasystem som gör att samma energi kan användas tre gånger. Med den gemensamma energilösning som fjärrvärmenätet och fjärrkylanätet utgör kan energin delas på ett resurssmart sätt. Ett energiöverskott eller restenergi som uppstår i en del av nätet kan enkelt skickas till en annan del av nätet där ett passande behov finns och restenergin kan användas – igen.

Tävlingen Global District Energy Climate Awards nominerar i år fyra svenska bolag som alla utvecklat innovativa och hållbara lösningar inom energiområdet. Förutom Växjö Energi är Fortum Värme, Göteborg Energi och Sinfra nominerade.

– Vi är väldigt stolta över att ha kommit så långt med hållbar utveckling här i Växjö, och vi fortsätter att tänka nytt framöver. Det finns enormt mycket att göra när det gäller energieffektivisering och förnybar tillförsel, inte minst om man ser till utvecklingen av fjärrkyla och fjärrvärme, säger Erik Tellgren.

Utmärkelsen Global District Energy Climate Awards är ett världsomspännande initiativ av International Energy Agency, IEA, FN:s klimatfond, Euroheat & Power och The International District Energy Association, IDEA. Vinnarna presenteras vid en internationell konferens i Doha, Qatar, den 24 oktober.

Annons

Annons

Annons