Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Vattenfall lanserar deras Haus-Strom-koncept för kunderna i Berlin

Foto: Markus Altmann/Vattenfall News
Foto: Markus Altmann/Vattenfall News
Publicerad av
Jessica - 08 sep 2017

Hyresgäster i Berlins hyreshus erbjuds nu möjlighet att få solkraft från de egna hustaken direkt i sina vägguttag. Vattenfall har lanserat ett solenergibaserat pilotprojekt kallat Haus-Strom, där solpaneler installeras utan kostnad på taket av hyreshus och där den producerade elektriciteten erbjuds direkt till hyresgästerna i byggnaden utan att det allmänna elnätet används, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vattenfall lyfter också att ungefär 85 procent av invånarna i Berlin bor i hyreslägenheter, det nya konceptet ger en möjlighet för Berlinbor och husägare att bidra till den tyska energiomvandlingen.

I mitten av augusti i år startade den första installationen: en solpanelanläggning på tre hyreshus ägda en pensionsfond i Halensee-distriktet i Berlin. Sammanlagt blir anläggningen 600 kvadratmeter stor med en årlig kapacitet på 90 000 kWh. Projektledaren Susanne Manger på Vattenfalls BA Heat i Berlin tror att fler fastighetsägare kommer att nappa på möjligheten.

– Många av de stora bostadshusen ägs av företag som kan finna det attraktivt att kunna erbjuda hyresgästerna en nästan personlig andel i Tysklands energiomvandling. Det går möjligtvis att hitta ett billigare erbjudande för el från fossila bränslen någonstans på marknaden, men om priset är rimligt är många tyskar villiga att byta till en förnybar elprodukt – särskilt när den kommer direkt från det egna taket över huvudet, förklarar Susanne Manger.

Vattenfall installerar solpaneler på taket och en ny mätare för husanslutningen, underhåller systemet under den avtalade tidsperioden, hanterar elräkningarna och monterar ned panelerna efteråt utan några skyldigheter för husägaren.

Annons

Annons

Annons