Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Nytt datacenter värmer 10 000 lägenheter i Stockholm

Erik Rylander, chef för Öppen Fjärrvärme. Foto: Fortum
Erik Rylander, chef för Öppen Fjärrvärme. Foto: Fortum
Publicerad av
Jessica - 04 sep 2017

IT-företaget Borderlight som arbetar med kunder inom offentlig sektor och industri ska bygga en datahall för fem megawatt i Stockholm, där Fortum Värme ska återvinna överskottsvärmen. Datahallen är utformad speciellt för värmeåtervinning och kommer skapa värme som räcker till 10 000 moderna lägenheter.

Borderlights datacenter ska vara utvecklat specifikt för att det ska gå att omvandla så mycket som möjligt av den förbrukade elenergin till fjärrvärme. Det är byggt för mer värme på liten yta. Med tekniska termer är serverbladen, själva hjärnorna i en datahall, byggda för att kunna lastas med upp till 100 kW per 19-tums-rack. Det är cirka tio gånger mer än normalt genomsnitt för datorhallar, skriver Fortum i ett pressmeddelande.

– Datacenter är redan idag mycket stora förbrukare av energi och ökar konstant i takt med samhällets behov av centraliserad datakraft. Värmeåtervinningen ger en helt ny energikälla med lågt klimatavtryck där den återvunna energin som annars hade gått till spillo ersätter ordinarie fjärrvärmeproduktion. Den nya energikällan har dessutom hög driftsäkerhet 24 timmar per dygn, alla dagar. Borderlight och GoGreenHost har en väl etablerad kundstock inom både offentlig sektor och export av datakraft som har stora utbyggnadsbehov. Målet är att teckna avtal med fjärrvärmebolagen i Sverige om utplacering av cirka 30 megawatt i år och 60 megawatt ytterligare nästa år, fördelat på anläggningar med 1-6 megawatt. Sen tar det ungefär 6-12 månader att bygga och komma igång, säger Sten Oscarsson, vd för Borderlight och GoGreenHost.

Den tekniska lösningen i datahallen kommer från Borderlights systerföretag GoGreenHost och bygger på nyutvecklad teknik med värmeåtervinningen integrerad direkt i serversystemen och med ny värmepumpsdesign. Värmen omvandlas till fjärrvärme med rätt temperatur, som Fortum Värme köper och levererar till stockholmarna.  Elnätsleverantören Ellevio kommer försörja datahallen med kraft.

– Den nya datahallen innebär ett jättekliv för värmeåtervinning i Stockholm. Alla kyldiskar, datahallar och andra Öppen Fjärrvärme-källor som återvinner värmen istället för att slösa bort den värmer redan 20 000 moderna lägenheter. I ett slag ökar det dramatiskt nu. Dessutom är det här ett företag som etablerar sig i Stockholm just för att kunna återvinna värmen. Det är ett fantastiskt kvitto för Öppen Fjärrvärme och vår storskaliga satsning Stockholm Data Parks, säger Erik Rylander, chef för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme.

 

Annons

Annons

Annons