Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Invigning av reningsverket i Linköping

Nykvarns avloppsreningsverk i Linköping. Foto: Tekniska Verken/MyNewsDesk
Nykvarns avloppsreningsverk i Linköping. Foto: Tekniska Verken/MyNewsDesk
Publicerad av
Jessica - 23 aug 2017

Nu är det dags för invigningen av Nykvarns avloppsreningsverk i Linköping. I det nya reningssteget sker reningen med hjälp av ozon, vilket ska innebära att mer än 90 procent av de läkemedelsrester som finns i avloppsvattnet som når Nykvarnsverket i Linköping nu kan renas bort.

Den största mängden läkemedelsrester hamnar i avloppsvattnet när de utsöndras från kroppen, inte genom att oanvända läkemedel slängs i toan. Substanserna är ofta svårnedbrytbara för att kunna stå emot den sura miljön i magsäcken, vilket också gör det svårt att bryta ned dem i de befintliga processtegen på reningsverket. Med det nya reningssteget på plats kommer majoriteten av substanserna att kunna renas bort ur avloppsvattnet på ett mycket effektivt sätt.

Miljöminister Karolina Skog inviger den nya läkemedelsreningen.

- Regeringen driver på för en kraftfull kemikaliepolitik i Sverige, inom EU och globalt. Vi behöver insatser på alla nivåer och det är därför väldigt uppmuntrande när lokala och regionala aktörer går före på detta sätt, sa miljöminister Karolina Skog när hon besökte Tekniska verken i december 2016.

Under invigningen deltar också:

Rebecka Hovenberg, styrelseordförande Tekniska verken

Anders Jonsson, vd Tekniska verken

Anna Lövsén, affärsområdeschef vatten och avlopp, Tekniska verken

Robert Sehlén, processingenjör på Tekniska verken, visar läkemedelsreningen och berättar hur den fungerar.

Annons

Annons

Annons