Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Kan bli allt viktigare att ta vara på regnvattnet i framtiden

Foto: CC0 Creative Commons/pixabay/hans
Foto: CC0 Creative Commons/pixabay/hans
Publicerad av
Jessica - 14 aug 2017

Regnet som faller ner på hustaken kan spela en allt viktigare roll i framtiden, rapporterar Sveriges Radio, detta på grund av klimatförändringarna.
– Dels kommer vi att få totalt sett lite mer nederbörd men det värsta är att det kommer vid olika tidpunkter och kanske häftiga flöden, vilket gör att vi måste ta hand om det här, vi måste fördröja systemen. Om det kommer för mycket regn på en gång blir det översvämningar, de dagvattensystem vi har kan inte klara det, det säger Bo Olofsson som är professor i miljögeologi och som ingått i forskningsprojektet Urban Rain vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, till Sveriges Radio.
Idag leds regnvatten från hustaken till reningsverk. Men många av dessa reningsverk ska inte vara dimensionerade för de stora flöden som alltså väntas i framtiden. Ett sätt att kunna förhindra kommande översvämningar är att ta vara på regnvattnet.
– När det väl når gatan och rinner på trottoaren och gatan blir det förorenat av tungmetaller, så man ska helst ta vara på det redan när det rinner från hustaken, säger Bo Olofsson.
I forskningsprojektet Urban Rain har man också undersökt hur man kan ta vara på regnvattnet som en resurs i tider av vattenbrist. Bland annat till bevattning, utsmyckning eller för att spola toaletter.
Studier har genomförts i Spanien och Tyskland där liknande lösningar som ovan ska ha kommit längre i utvecklingen. Men det händer också i Sverige, i Örebro byggs just nu ett kontorskomplex med 800 kontorsplatser där toaletterna kommer att spolas med regnvatten från taket, skriver Sveriges Radio.

Annons

Annons

Annons