Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Kina bygger kärnkraftverk med rekordtempo

Här byggs kinesiska kärnkraftverket Hongyanhes fjärde reaktor. Foto:  China Nuclear Industry HUAXING Construction Co, Ltd.
Här byggs kinesiska kärnkraftverket Hongyanhes fjärde reaktor. Foto: China Nuclear Industry HUAXING Construction Co, Ltd.
Publicerad av
Markku Björkman - 11 jul 2017

I Kina pågår en betydligt större satsning på kärnkraft än i något annat land. 36 reaktorer är redan i funktion, mer än 20 konstrueras som bäst och planer på att uppföra tiotals andra väntar på att bli godkända.

Kinesiska myndigheterna vill ta i bruk redan i år ett splitternytt kärnkraftverk i sydligaste Kina med två reaktorer, som är av samma typ som Olkiluoto 3.

- De som uppförde reaktorerna pratade fem olika språk. Det ledde till visst missförstånd och fördröjningar, medger ingenjören Luk Binlam, till sändaren Yle.

Ändå har byggnadsarbetet framskridit betydligt snabbare än det har gjort i Finland. Reaktorerna genomgår nu en sista inspektion innan de tas i bruk.

Det rapporteras att myndigheterna av prestigeskäl har satt press på inspektörerna för att de ska slutföra arbetet så snabbt som möjligt. Tiotals miljoner människor lever i närheten av det nya kärnkraftverket.

 

Annons

Annons

Annons