Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Miljarder satsas på en bättre vattenmiljö

Foto: Uniper/MyNewsDesk
Foto: Uniper/MyNewsDesk
Publicerad av
Jessica - 30 jun 2017

Nio vattenkraftsföretag (som ska stå för 97 procent av Sveriges vattenkraftproduktion) tar ett gemensamt frivilligt initiativ och vill satsa 10 miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö, skriver Uniper i ett pressmeddelande.

- Vattenkraften är helt avgörande för att vi ska kunna bygga mer vind- och solkraft i Sverige, säger Torbjörn Tärnhuvud, vd för Unipers svenska vattenkraft. Samtidigt påverkar vattenkraften den lokala miljön. Då måste vi hitta en balans mellan lokala miljövärden och den nytta och leveranssäkerhet som vattenkraften skapar i energisystemet.

Havs- och Vattenmyndigheten tillsammans med Energimyndigheten har konstaterat att vattenkraftproduktionen i Sverige inte bör minska med mer än 1,5 TWh.

– Det är viktigt att vattenkraftbranschen tar ett gemensamt ansvar och bidrar till att finansiera miljöanpassningar, säger Torbjörn Tärnhuvud. Det kan handla om att till exempel bygga fiskvägar, spilla vatten i torrlagda å-fåror eller återställa lekområden.

Vattenkraftens Miljöfond är dimensionerad för att betala ut maximalt 10 miljarder kronor under totalt 20 år. De bolag som finansierar Miljöfonden är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Sollefteåforsens AB, Statkraft, Tekniska verken, Uniper och Vattenfall. Vattenkraftsbranschen har som mål att etablera Vattenkraftens Miljöfond under första halvåret av 2018.

Uniper är med sitt svenska bolag Sydkraft Hydropower AB, den tredje största vattenkraftsproducenten i Sverige med 76 hel- och delägda vattenkraftverk, lokaliserade från Lycksele i norr till Kristianstad i söder.

Annons

Annons

Annons