Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Nytt kraftverk ska tämja vågorna

Testbojen på Runde. Fotograf: Waves4Power
Testbojen på Runde. Fotograf: Waves4Power
WaveEL bojen vid Runde. Fotograf: Waves4Power
WaveEL bojen vid Runde. Fotograf: Waves4Power
Publicerad av
Jessica - 27 jun 2017

Waves4Power startar snart igång kommersiell produktion i stor skala av vågkraftverk baserat på polyetenplast och höghållfast stål.

- Den nya modellen är billigare, lättare, robustare och effektivare än den nuvarande modellen. Dessutom är den lättare att hantera. Äntligen har vi på plats det vi tror är rätt produkt för framtidens vågkraftsparker. Vi är mycket stolta över vad vi har åstadkommit i nära samarbete med våra partners, säger Ulf Lindelöf, vd på Waves4Power.

Den nya modellen har utvecklats i nära samarbete med Waves4Powers partners. Ny design, nya material samt en större generator är några av uppgraderingarna. Vidare har samarbete etablerats med Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg för utveckling av nya transport- och förankringssystem.

Waves4Power har en testanläggning på fågelön Runde på det norska Vestlandet. Den 2 juni 2017 blev bojen kopplad till Tussa Energis elnät på land och har sedan dess gett energi till det norska kraftnätet.

Testbojen på Runde är gjord av stål. Den nya bojen kommer att byggas av polyetenplast och höghållfast stål. Om etablering sker i en vågkraftspark sammankopplas ett antal bojar till ett kraftsystem. Dagens WaveEl-boj på Runde väger 53 ton. Den boj som nu ska massproduceras kommer att väga runt 34 ton.

Bojen rör sig i takt med vågorna och under bojen finns ett accelerationsrör, som innehåller en vattenpelare på cirka 400 ton vatten. Inne i röret sitter en pistong, som när bojen rör sig genererar ett hydraultryck vilket i sin tur driver bojens elgenerator.

Annons

Annons

Annons