Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Ombyggnation ska ge säkrare elnät

Bild på den gamla huvudstationen. Nu är den istället flyttad inomhus och ser helt annorlunda ut. Foto: Lidköpings kommun/MyNewsDesk
Bild på den gamla huvudstationen. Nu är den istället flyttad inomhus och ser helt annorlunda ut. Foto: Lidköpings kommun/MyNewsDesk
Publicerad av
Jessica Nejman - 19 jun 2017

Huvudstationen för elnätet i Västra hamnen, har byggts om. Anledningen är att ytterligare säkra elförsörjningen i Lidköping, skriver Lidköpings kommun. Huvudstationen beskrivs som en viktig knutpunkt för elnätet i Lidköpings kommun. Stationen omvandlar och fördelar el ut i mindre ledningar till olika delar av kommunen.

Ombyggnationen av huvudstationen har genomförts av tre anledningar:

En är att säkra eldriften i de centrala delarna av Lidköping vid eventuella översvämningar i framtiden.

En annan är att anläggningen är gammal och behöver moderniseras.

För det tredje är den återkommande utsatt för yttre påverkan, från till exempel damm och partiklar från kringliggande hamnverksamhet, samt från fiskmåsar som häckar i och omkring området för ställverket.

Stationen har nu byggts en meter högre upp så att det finns marginal för översvämningar. Den har också moderniserats och byggts in så att säkerheten när det gäller yttre faktorer ska vara högre.

Nästa steg är att införskaffa nya transformatorer och bygga nya transformatorbås för dessa, och det kommer att göras om cirka fem år. Ombyggnaden av huvudstationen har kostat cirka 12 miljoner kronor.

Annons

Annons

Annons