Mötesplatsen för dig inom energibranschen, apr, 21 2018
Senaste Nytt

Ellevio totalrenoverar transformatorstation i Hägerstalund

Stockholm. Foto: Ellevio/Cision
Stockholm. Foto: Ellevio/Cision
Publicerad av
Jessica Nejman - 15 jun 2017

Nyligen startade Ellevio renoveringen av en transformatorstation i Hägerstalund. Stationen beskrivs som en viktig anläggning i Stockholms elnät som förser tiotusentals kunder i Västerort med el.

Fördelningsstationen i Hägerstalund byggdes på 1970-talet och ska vara i behov av modernisering. Ellevio ska bygga om och renovera ställverk för 11 kV och 33 kV, samt bygga ett nytt ställverksrum ovanpå den befintliga byggnaden. Dessutom pågår arbetet med att installera nya transformatorer i stationen.

- Bit för bit bygger vi ett helt nytt elnät i Stockholm. Det handlar om att öka kapaciteten genom att byta ut äldre kablar, men också om den här typen av uppgraderingar av viktiga ställverk i elnätet, säger Kenneth Johansson, ansvarig för regionnätet i Stockholm.

- Vi bygger elnät på 40-50 års sikt och tittar vi framåt kommer vi ha ett Stockholm med en elektrifierad fordonsflotta, massor av nya bostads- och företagsområden med aktiva kunder som kommer vara än mer beroende av trygg och avbrottsfri el. Vi bygger framtidens elnät, helt enkelt, säger Kenneth Johansson. Den preliminära tidplanen är att bygget av en ny övervåning startar i augusti och ska vara klart under våren 2018. Därefter väntar ombyggnad av ställverken. Hela projektet beräknas vara klart under hösten 2019.

- Det är mycket planering som krävs. Genom att vi för varje delmoment kopplar om till alternativa matningsvägar kan vi genomföra hela arbetet utan strömavbrott för våra kunder och det ställer extra höga krav på oss, berättar Tomas Bonnedahl som är projektledare på Ellevio.

- När vi är klara har vi förbättrat kvaliteten i elförsörjningen i hela området, säger Tomas Bonnedahl. Entreprenör i projektet är ABB.

Annons

Annons

Annons