Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 22 2018
Senaste Nytt

Ny EU-lag för energimärkning

Bild: Europaparlamentet, www.europarl.europa.eu
Bild: Europaparlamentet, www.europarl.europa.eu
Publicerad av
Jessica Nejman - 15 jun 2017

Europaparlamentet röstade nyligen igenom en ny lag för energimärkning. Den nya energimärkningen ska hjälpa konsumenterna att spara energi.

Den nya och mer robusta A till G-skalan godkändes av kammaren med 535 ja-röster, 46 nej-röster och 79 nedlagda röster, skriver parlamentet.

– Medborgarna kommer nu att få ett tydligt och smart digitalt informationssystem att använda i vardagen. Tack vare öppna och tillgängliga data kommer de nya verktygen i framtiden att underlätta för människor att jämföra energikonsumtionen hos olika produkter, och de kan därmed göra fler rationella köp, sa föredraganden Dario Tamburrano (EFDD, IT).

Enligt EU-kommissionens bedömning beräknas den nya märkningen minska energikonsumtionen i EU motsvarande hela Baltikums årskonsumtion, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Skiftet innebär att dagens märkning av varor från A+++ till D ersätts av en enklare gradering utifrån från A till G. Jakop Dalunde som är europaparlamentariker för Miljöpartiet gläds åt dagens beslut.

– Miljöpartiet driver politik för hundra procent förnybar energi. I Sverige är det redan regeringspolitik, men i EU har vi en bit kvar. Det här är ett viktigt steg på vägen. Konsumenten är en viktig del av energiomställningen och man ska inte behöva vara energiingenjör för att kunna fatta miljövänliga beslut i butiken, säger Jakop Dalunde (MP), europaparlamentariker med ansvar för energifrågor.

Annons

Annons

Annons