Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

”Investera i livsförlängande åtgärder för kärnkraften”

Foto: Flickr/Creative commons/Nuclear Regulatory Commission
Foto: Flickr/Creative commons/Nuclear Regulatory Commission
Publicerad av
Jessica - 12 jun 2017

Svensk kärnkraftshistoria är lång, skriver Los Energy, som också lyfter att den svenska ekonomin har blivit beroende av kärnkraften som energikälla. Svensk kärnkraft står för en tredjedel av den producerade kraften i landet. Men motgångar har funnits, som olyckor i Tjernobyl och Fukushima samt dessutom den gröna vågen in över Europa.

Sverige har haft hela tolv aktiva reaktorer, men beslut har redan fattats om stängning av de äldsta kärnkraftsreaktorerna. Anläggningen Barsebäck stängdes under perioden 1999–2004 och reaktorn Oskarshamn 2 är nedlagd. Kärnkraftsreaktorerna som byggdes på 1970- och 80-talet har länge dragits med dålig lönsamhet och varit i behov av uppgradering. Man har beslutat stänga ner ytterligare tre reaktorer före 2021.

Av de sex kvarvarande reaktorerna finns det bara beslut att investera i livsförlängande åtgärder för de tre i Forsmark, menar Los. På ett energiseminarium anordnat av energinyhetsbyrån Montel, berättade Vattenfalls kärnkraftschef Mats Ladeborn att de är mycket nöjda med de politiska åtgärderna som har förbättrat lönsamheten för svensk kärnkraft. Ladeborn är positiv till att fortsätta investera i Ringhals-reaktorerna.

Liknande signaler har hörts från ägarna av Oskarshamn 3, Sveriges största reaktor, enligt Montel. Slutliga investeringsbeslut fattas senare i år.

Annons

Annons

Annons