Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Låga vattennivåer i södra Sverige

Foto: Andreas Hafenscher
Foto: Andreas Hafenscher
Publicerad av
Jessica - 22 maj 2017

Stora delar av södra Sverige har under hösten och vintern fått en mindre mängd nederbörd än normalt. Detta har lett till att det nu är mycket låga vattennivåer på flera håll i Kronobergs län, rapporterar länsstyrelsen i Kronobergs län.

Sommaren 2016 var torr och det gav negativa effekter i samhället, bland annat sinade många privata brunnar och det uppstod problem för båtägare i vissa sjöar. 2017 har också haft en mycket torr början.

- Inför kommande sommar är det låga nivåer i grundvattenmagasin, i sjöar och i vattendrag. När nu våren kommit igång tar dessutom växtligheten en stor del av den nederbörd som faller, något som innebär att vattennivåerna kanske inte stiger igen förrän till hösten, säger vattenvårdshandläggare Monica Andersson.

- Vid kommunal dricksvattenförsörjning ansvarar kommunen för vattentillgången och vissa kommuner har redan infört bevattningsförbud för att säkra vattenproduktionen för de som är anslutna till de kommunala vattenledningarna. Om man däremot har privat brunn är det extra viktigt att följa vattensituationen, då man också har ett eget ansvar för sin vattentillgång

Även regleringar av vattenstånd vid vattenkraftverk, dammar och sjöar påverkas av årets låga vattennivåer. Länsstyrelsen Kronoberg har tillsynen över dessa regleringar och uppmanar aktörer att höra av sig vid problem.

Annons

Annons

Annons