Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Sverigepremiär för självkörande sopbil

Foto: Renova
Foto: Renova
Publicerad av
Jessica Nejman - 19 maj 2017

Renova lanserar Sverigepremiär av sin självkörande sopbil i Hisings Backa. Bilen, som kan gå mellan hämtningsställen enligt en förprogrammerad rutt, har utvecklats av Volvo i samarbete med Renova. Nu ska den testas i stadsmiljö.

Volvos forsknings- och utvecklingsprojektet autonoma fordon innefattar flera olika typer av fordon. Den självkörande sopbilen beskrivs som globalt banbrytande och fördelarna ska vara många: Ökad trafiksäkerhet, förbättrad arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan. Även miljömässiga fördelar: Växling, styrning och hastighet optimeras för att ge lägre bränsleförbrukning och därmed lägre utsläpp.

Bilen förflyttar sig mellan sopkärlen efter en förprogrammerad rutt. Bilen får med en knapptryckning ”order” av föraren att köra nästa sträcka på gatan. Sensorer läser kontinuerligt av omgivningen och bilen stannar om den upptäcker ett plötsligt hinder i vägen.

Detta ska alltså möjliggöra att föraren kan fokusera på soptömningen och behöver inte stiga i och ur bilen vid varje förflyttning. Eftersom föraren finns utanför bilen ska hen också ha god uppsikt när bilen backas. Detta innebär att bilen kan användas även på trånga gator där det inte finns vändmöjlighet.

- En självkörande bil förbättrar chaufförernas arbetsmiljö på flera sätt, säger Hans Zackrisson, utvecklingchef på AO Logistik, Renova Miljö.

- Att ständigt kliva i och ur hytten sliter på lederna. Att dessutom kunna ha total uppsikt när bilen backar minskar stressen och innebär också ökad säkerhet för de som rör sig i närheten.

Annons

Annons

Annons