Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Forskning visar positiv effekt med prosumenter

Mingelbild från Solelprogrammets konferens. Foto: Energiforsk
Mingelbild från Solelprogrammets konferens. Foto: Energiforsk
Publicerad av
Jessica - 18 maj 2017

Nyligen höll Solelprogrammet konferens med resultat och nyheter från de senaste årens solelforskning. Det handlade om allt från snöns inverkan på solceller till solens roll i energiomställningen 2040. Eventet arrangerades av Energiforsk och Energimyndigheten, på plats fanns medverkade forskare från Solel och konferensen erbjöd arena för forskare, beslutsfattare, entreprenörer och miljömänniskor.

En fråga som diskuterades var elbolagens nya roll i ett energisystem där allt fler producerar egen el.

– Vi måste vara beredda på att den tekniska utvecklingen kan gå väldigt fort, det måste finnas en beredskap hos olika aktörer i samhället, sa Anna Wolf.

–Det ligger ett mervärde i att investera i solceller. Många människor vill vara en del i ett hållbart koncept, säger Rickard Nyberg på White arkitekter.

Forskning ska ha visat att nettoytan för att installera solceller är mer än tillräcklig för att möjliggöra en stor solcellsproduktion i Sverige.

– Den tillgängliga takytan för solceller är mycket stor och skulle kunna räcka för att producera 50 gigawatt solel, menar Peter Blomqvist på Profu som har studerat vilka möjligheter, utmaningar och systemeffekter som kan uppstå vid en kraftig expansion av solel i Sverige.

Annons

Annons

Annons