Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Tjeckiska gruvindustrin välkomnar landets litium-renässans

Tjeckiska litiumprover från Cinovec. Foto: Tjeckiska Organisationen för geologiska undersökningar
Tjeckiska litiumprover från Cinovec. Foto: Tjeckiska Organisationen för geologiska undersökningar
Publicerad av
Markku Björkman - 17 maj 2017

Litium används i elbilarnas batterier och även för många andra applikationer inom förnybar energi. Höga efterfrågan på litium och höga priser kan bidra till att göra Tjeckien till en av världens största tillverkare av denna metall.

Australien, Chile, Kina och Argentina är idag ledande producenter av litium i denna ordningsföljd. Tjeckien skulle möjligen kunna ta femte platsen efter Argentina.

Efterfrågan på metallen, som ofta kallas för "den vita bergoljan", förväntas tredubblas fram till år 2025, eftersom den har blivit en oersättlig komponent av laddningsbara batterier som används i högteknologiska enheter och i elbilar.

Trots att den globala produktionen av metallen ökade med 14 procent under 2016, var det inte tillräckligt för att möta efterfrågan. Följden blev att priset på litium steg med 74 procent i december 2016.

Antagligen finns en av Europas största litiumtillgångar i närheten av Cinovec, en liten, uråldrig gruvby, som var en gång känd för tenn- och volframproduktion.

- Nu hoppas Cinovec på att kunna locka investerare till byn för att utveckla ett nyligen upptäckt litiumfynd, som idag betraktas som det största i Europa, rapporterade sändaren Deutsche Welle nyligen

Baserat på data från tjeckiska geologiska undersökningar har landet mellan 1,2 och 1,4 miljoner ton litium, som ligger mestadels kring byn Cinovec, vid gränsen till Tyskland.

Ett företag har redan anmält intresse. Australiens European Metals Holdings, eller EMH, planerar att öppna en gruva i området, som förväntas producera över 20 000 ton litiumkarbonat (bearbetad malm) per år.

En sådan mängd skulle placera Tjeckien bland de fem största litiumproducenterna i världen, rapporterade Associated Press. EMH har sedan 2014 en exklusiv prospekteringslicens och rätten att ansöka om gruvtillstånd i området sedan företaget köpte tjeckiska prospekteringsbolaget Geomet, det första företag, som hade bekräftat förekomsten av litium i regionen.

Till skillnad från de flesta andra litiumfyndigheter i världen ligger de i Tjeckien i ett område med inbyggd, fungerande infrastruktur, som bland annat inkluderar en järnväg. Platsen är också komfortabelt beläget nära biltillverkare, varav de flesta har lanserat eller planerar att introducera elbilar.

 

 

 

Annons

Annons

Annons