Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

IPAC 17 samlar världens acceleratorexpertis

Danmarks utbildnings- och forskningsminister Søren Pind på Bella Center i Köpenhamn. Foto: Roger Eriksson
Danmarks utbildnings- och forskningsminister Søren Pind på Bella Center i Köpenhamn. Foto: Roger Eriksson
Publicerad av
Jessica Nejman - 16 maj 2017

International Particle Accelerator Conference, IPAC 17 - världens största acceleratorkonferens, har nyligen invits av Danmarks utbildnings- och forskningsminister Søren Pind på Bella Center i Köpenhamn.

Sveriges statssekreterare hos ministern för högre utbildning och forskning, Karin Röding, deltog också under invigningen. Under eventet samlas internationell acceleratorexpertis på IPAC'17 i Köpenhamn för att uppdatera sig om det senaste inom forskning och utveckling på acceleratorområdet.

Fler än någonsin har samlats för konferensen – 1500 deltagare, det är den åttonde gången konferensen anordnas, men för första gången i Skandinavien.

Som värd för IPAC'17 står European Spallation Source (ESS), tillsammans med MAX IV och Aarhus universitet. Konferensdeltagarna kommer från 40 länder och de representerar ett brett spektrum av acceleratortyper, från små anläggningar i sjukhusmiljö för medicinska tillämpningar som protonbehandling till storskaliga forskningsanläggningar som CERN.

- IPAC är ett skyltfönster för alla fantastiska framsteg inom internationell acceleratorvetenskap och -teknik, och samlar i Köpenhamn mer än 300 representanter för företag, laboratorier och universitet, säger Gianluigi Arduini, CERN Head of Accelerators & Beam Physics Group och ordförande för IPAC:s organisationskommitté. Konferensen innebär en unik möjlighet för ett spännande och givande utbyte mellan industri och forskningsinstitut, mellan yngre och mer erfarna kollegor, tvärs över landgränser och forskningsfält.

Mer än 30 000 acceleratorer är i dag i drift runtom i världen. Nästan 100 talare håller föreläsningar om den senaste forskningen och utvecklingen på acceleratorområdet, liksom om tekniska framsteg när det gäller befintliga, planerade och framtida acceleratoranläggningar. Totalt 1 600 vetenskapliga posters kommer att presenteras under konferensen.

- Acceleratorer är verktyg för upptäckter, vilket CERN nyligen visade med upptäckten av Higgs-partikeln. Det gör IPAC till den ideala mötesplatsen för toppforskare, ingenjörer och industrirepresentanter som vill utforska nya möjliga vägar att förbättra dessa fantastiska maskiners upptäcktspotential, säger Mats Lindroos, ESS Head of Accelerator Division och ordförande för IPAC:s lokala organisationskommitté.

Annons

Annons

Annons