Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Kallt klimat lockar ABB till Östersund

Foto: ABB/Scania
Foto: ABB/Scania
Publicerad av
Christer Wiik - 05 maj 2017

ABB kommer att leverera två snabbladdare till Scanias elbussar i Östersund. Stadens kalla klimat gör det till ett optimalt försöksområde för ABB:s snabbladdare, som är konstruerade för tillförlitlighet i extrema miljöer.  Bussarna kommer att drivas av Nettbuss, som är ett dotterbolag till norska statens järnvägar, NSB, och det näst största bussbolaget i Norden. 

Laddarna bygger på OppCharge, ett öppet gränssnitt för automatisk laddning av elbussar från samtliga tillverkare. Bussen ansluts till laddningsstationen med en strömavtagare.
De två snabbladdarna (ABB HVC300P) kommer att ladda sex helt elektriska Scaniabussar och testning är inplanerad till sista kvartalet 2017. Försöken kommer att ske i samarbete med kommuner och myndigheter, bland annat Östersunds och Krokoms kommuner, Region Jämtland Härjedalens kollektivtrafikmyndighet, den offentligägda elleverantören Jämtkraft och Trafikverket . 

De två laddningsstationerna byggs i båda ändar av den 14 kilometer långa busslinjen och kommer att serva sex bussar. Med 10 minuters laddning kommer bussarna att kunna köras var 15:e minut, vilket tillsammans blir hundra turer varje dag.

ABB:s snabbladdare är anslutna till molnet, vilket ger möjlighet till fjärrdiagnostik och fjärradministration. Dessutom kan laddarna ta emot uppgraderingar av programvaran över Internet, vilket ger förutsättningar för maximal tillgänglighet. 

Östersunds kommun inledde separata anbudsförfaranden för bussarna och deras laddningsinfrastruktur. Detta var möjligt tack vare gränssnittet OppCharge, som är kompatibelt med en mängd olika bussmodeller, bland annat elhybridbussar. 2015 fick Östersund priset European Mobility Week Award som ett erkännande för arbetet med att erbjuda hållbara transportalternativ i staden. Detta samarbetsprojekt mellan Scania och ABB kommer att utvidga deras arbete inom hållbara transporter. 

”Introduktionen av elbussar här ser riktigt spännande ut”, säger projektledaren Anne Sörensson från Östersunds kommun. ”Bussarna kommer att bidra till målet att ha helt fossilfria transporter 2030”. 

Frank Muehlon, global chef för ABB:s verksamhet för laddinfrastruktur för elfordon, säger: ”Vi är glada över att ha lyckats ta hem detta projekt i Östersund och över samarbetet med en så känd busstillverkare som Scania. En viktig del av vår strategi är att stödja gränssnitt med öppna branschstandarder, som OppCharge, så att ABB:s laddare kan användas av alla olika busstillverkare både nu och i framtiden och därmed garantera äkta driftskompatibilitet. Vi tycker att detta är viktigt för städer och aktörer som är intresserade av att gå över till eldrift i sina bussparker.” 

Annons

Annons

Annons