Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Västernorrlands län lanserar heltäckande solkarta

Foto: Härnösands kommun
Foto: Härnösands kommun
Publicerad av
Jessica - 28 apr 2017

Västernorrlands län blir, enligt ett pressmeddelande från Härnösands kommun, först i landet med att ha en heltäckande solkarta för länet. På kartan finns alla byggnader som är större än 15 kvadratmeter.

– I Västernorrland har vi mycket sol, men under vår och höst samt under sommarkvällar och nätter ligger solen lågt över horisonten. Fasadmonterade solceller och solvärme kan då vara ett bra komplement till de takmonterade, säger Håkan Grundel på Energikontoret Västernorrland.

Kartan är en högupplöst 3D-karta som visar väderstreck, lutning och storleken på taken. Informationen läggs sedan ihop med solinstrålningsdata från SMHI. Fastighetsägare kan leta rätt på sitt hus, klicka på det och sedan få fram en bild av hur många kilowattimmar solenergi som landar på taket.

– Genom att vrida på huset går det också att se vilken del av taket och väggen som är bäst att sätta upp solceller på, säger Håkan Grundel.

– Nu kan alla i Härnösand få koll på om de bor i ett solläge. Kartan gör det enklare för fler att ta steget att producera egen el eller påverka fastighetsägaren att göra det, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg på Härnösands kommun.

 

Läs mer om Solenerginyheter på www.solenerginyheter.se

 

Annons

Annons

Annons