Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Nytt ishotell drivs av solen

Bild på ishotellet. Foto: Azedkae
Bild på ishotellet. Foto: Azedkae
Publicerad av
Jessica - 27 apr 2017

Det nybyggda ishotellet i Jukkasjärvi drivs med hjälp av passivhusteknik och midnattssolen, skriver Dagens ETC.

Varje år byggs hotellet upp, med is från Torne älv. När våren kommer smälter hotellet ner. Men problemet med just vårsolen ska nu vara fixat.

Intill det gamla ishotellet har det byggts ett nytt hotell, som ska förlänga turistsäsongen - Icehotel 365. Hans Eek, arkitekt och expert på hållbart byggande, ligger bakom tekniken som gör att detta hotell aldrig smälter ner.

– Varje år kommer det turister dit på sommaren och undrar var ishotellet är och man pekar på Torne älv. De tror att det ska finnas där året om och så finns det ingenting, säger Hans Eek till Dagens ETC.

Med detta i bakhuvudet fick han idén om att bygga ett nytt hotell med hjälp av passivhusteknik. En teknik som används för att behålla värmen – används här för att behålla kylan.

På 2 000 kvadratmeter med en stomme av halvcirkelformade vägtrummor i stål är den låga byggnaden effektivt isolerad och har invändiga kylslingor som sprutats med en blandning och snö och is, snis.

Hotellet har även en solcellsanläggning på 600 kvadratmeter som ska kyla byggnaden när det blir varmt.

– Fördelen är att det produceras väldigt mycket solenergi under den tid man behöver det som bäst. Energisystemet för hotellet är helt klimatneutralt. Det blir till och med ett överskott på el vilket kan användas till att driva apparater på hotellet under vinterhalvåret, säger Hans Eek.

Annons

Annons

Annons